CanSat – purksatelliit

CanSati üleskutse on purksatelliidi ehitamise ja lennutamise võistlus, kus saavad osaleda 14—19-aastased noored 3—6-liikmelise tiimina.

Võistkonna ülesandeks on ehitada ja lennutada purksatelliit – CanSat. See pisike satelliit simuleerib päris satelliiti, olles mahu ja kuju poolest sama suur kui karastusjoogi purk. Õpilaste ülesanne on mahutada kõik peamised satelliidis olevad alamsüsteemid, nagu näiteks toite- ja sidesüsteem ning andurid, pisikesse purki. CanSat saadetakse raketiga ligikaudu ühe kilomeetri kõrgusele või lastakse alla platvormilt, droonilt või kuumaõhupallist.

Purksatelliit peab täitma ka kahte ülesannet ehk missiooni. Neist peamine, kohustuslik missioon eeldab, et õpilaste ehitatud satelliit mõõdab õhutemperatuuri ja -rõhku ning edastab andmed igal sekundi kohta maapealsele sidejaamale. Teise ülesande võivad õpilasted ise valida. See võib endast kujutada nii teadus- kui ka näiteks insenertehnilist katset. Osalejad võivad noppida ideid reaalsetest satelliitmissioonidest või koguda hoopiski teaduslikke andmeid mõne konkreetse projekti tarbeks. Samuti on võimalus teha demonstratsiooni õpilaste enda projekteeritud tehnoloogiakompondile. Loe lähemalt siit.

Parim Eesti võistkond selgitatakse välja lõppvoorus Tallinna Teletornis ning auhinnaks on reis koos juhendajaga Hollandisse ESA ESTEC* kosmosekeskusesse (reisikulud hüvitatakse 300 euro ulatuses, kohapeal ööbimine ja tegevused on tasuta).

*Reis toimub ESERO programmi raames ja sihtkoht võib muutuda tulenevalt ESA CanSati korraldusmeeskonna otsusest. 

CanSati üleskutse alustab 17. septembril 2024 ning purksatelliitide valmimistähtaeg on mai 2025, siis toimub ka Eesti lõppvõistlus ning auhinnareisile sõidab võitjatiim juba juunis 2025. Lõppvõistluse täpne kuupäev selgub võistluse lähenedes.


Sellel aastal 28. augustil kell 9–18 korraldavad Tartu observatoorium ja ESERO Eesti meeskond Can Sati juhendajatele põhjaliku koolituse, mille eesmärk on varustada neid vajalike teadmiste ja oskustega, et tagada õpilaste edukas osalemine võistlusel. 

Accept Cookies