Cop4Schools õppematerjalid

Õppematerjalid  valmisid projekti „Cop4Schools – riikide ülene haridus“ raames. Projekti eesmärk on suurendada teadlikkust Maa kaugseirest.

Särisev kuumus: kuumalained maismaal

Kuumalained põhjustavad maapinna kuivamist, põllukultuuride hävimist ning metsatulekahjude sagenemist. Kuumalained ohustavad inimeste tervist, suurendavad inimeste ja loomade suremust. Soojasaared on kuumalainete suhtes eriti tundlikud, kuna nende soojus hajub aeglaselt ja hajumine on pärsitud ka öösiti. Suurte alade pinnatemperatuuri määramiseks ja riskipiirkondade leidmiseks saab kasutada Sentinel-3 satelliitfotosid. Nende andmete abil püütakse leida sobilikke võimalusi ohu vähendamiseks tulevikus. Õppematerjali ülesannete lahendamisel kasutatakse „Columbus Eye“ rakendust.

Kaugseire võimalused veekogude uurimisel

Pea igal suvel saabub soojade ja tuulevaiksete ilmadega ka sinivetikate hooaeg. Sinivetika vohamine veekogus on oluline terviserisk ujujatele. Seepärast on oluline vetikate olukorda jälgida. Õppematerjali ülesannetes tutvustatakse kaugseire andmete ja erinevate portaalide võimalusi Eesti alal. Lähemalt uuritakse veeõitsengut madalas, rohketoitelises, piiriüleses Peipsi järves.

Metaaniheite tuvastamine satelliitpiltide abil

Metaan (CH4) on tähtis kasvuhoonegaas ja nagu teistegi kasvuhoonegaaside puhul on väga oluline selle gaasi hulga jälgimine ja vähendamine. Õppematerjali ülesannete lahendamise tulemusena oskavad õpilased ise kaugseire vahenditega metaani hulka erinevates geograafilistes piirkondades jälgida ja teavad, kuidas leida metaani võimalike allikate kohta infot.

Maastikutulekahjud satelliitpiltidelt

Looduskatastroofid nagu põuad ja üleujutused muutuvad Euroopas üha sagedasemaks. See on osaliselt tingitud temperatuuri tõusust. Temperatuuri tõus muudab pinnase ja õhu kuivemaks ning maastikutulekahjude risk tõuseb. Lisaks sellele ei suuda kuiv pinnas tugevate sademete korral piisavalt kiiresti vett vastu võtta ning tekib üleujutuste oht. Maastikutulekahjusid ja üleujutusi on võimalik tuvastada Sentinel-2 andmetele tuginedes veebilehe Dataspace Copernicus Browser abil. See teema muutub globaalsete muutuste kontekstis üha olulisemaks tulevikus. Võimalikult
varane teave aitab looduskatastroofidega paremini toime.

Maa seire radarsatelliitide abil. Peegeldumine

Seoses kliimamuutustega tõuseb äärmuslike ilmastikuolude esinemise tõenäosus. Radarsatelliidipiltide abil saame maapinna kohta väärtuslikku infot lühikeste ajavahemike järel ja suurte maa-alade kohta. Näiteks Sentinel-1 abil saame infot üleujutatud alade kohta, mis aitab välja töötada meetmeid seal elavate inimeste ja alade kaitseks.

Lektor Liisi Jakobsoni 25. septembril 2024 Õpetajate teaduspäeva raames toimunud töötoa „Kosmosest klassiruumi“ ettekanne on leitav siit.

Accept Cookies